EVSABDER Başkanı KOL, Evde hasta bakım teknikerlerine kadro istiyor
Genel merkezi Ankara’ da olan Evde Sağlık ve Bakım Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Murat KOL, evde hasta bakım teknikerlerinin mağduriyetlerine dikkat çekerek, bin kadro isteğini belirten bir yazılı açıklama yayınladı.
Yönetim Kurulu Başkanı Murat KOL Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA’ ya seslenerek; “içinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde vermiş olduğumuz hayatta kalma mücadelesi içersinde, hastanelerin ihtiyacı olan personel eksikliği giderilerek, evde hasta bakım teknikerlerinin istihdamı sağlanmalıdır” dedi ve açıklamasında şunlara yer verdi:
“Eski sağlık bakanımız Recep AKDAĞ, Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile başlatmış olduğu Evde sağlık hizmetinin profesyonel bir şekilde verilebilmesi için ilk olarak 2011 yılında İnönü Üniversitesinde Evde Hasta Bakım programı açıldı. Günümüzde 14 devlet üniversitesi 2 vakıf üniversitesi Evde Hasta Bakım programında mezun vermektedir programın açıldığı ilk yıllardan günümüze yaklaşık 10.000 Evde Hasta Bakım Teknikeri mezun olmuş durumdadır. Yüksek öğretim kurumu tarafından sağlık teknikeri unvanı ile mezun olan Evde Hasta Bakım Teknikerleri, sağlık bakanlığı tarafından çıkartılan 22 MAYIS 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmenliğe göre sağlık meslekleri arasında sayılmayıp diğer meslekler arasına dahil edilmiştir. Aynı yönetmenlikte mesleklerin tanımları da belirlenmiş olup Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığının Yaşlı Hizmetleri alanında çalıştırılmak üzere yetiştirilmiş olan Yaşlı Bakım programının ders içeriklerini dikkate alınarak birbirinden farklı iki bölümü bir meslek tanımına tabi tutmuştur. Bu durum Evde Sağlık Hizmetinin profesyonel bir şekilde sunmak için yetiştirilmiş olan evde hasta bakım teknikerlerini mağdur duruma getirmiştir. Meslek tanımı yetersizlik sebebiyle binlerce Evde Hasta Bakım Teknikerinin evde sağlık birimlerine ataması yapılmamakta bu program mezunları özel sektörde dahi kendilerine iş imkânı bulamamaktadır. Bu mağduriyetlerin giderilebilmesi için 1219 numaralı kanunda düzenlemeleri yapılarak Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin sağlık meslekleri arasına alınması daha sonrası da program dahilinde verilmiş olan ders içeriklerini göz önünde bulundurularak sadece Evde Hasta Bakım Teknikerlerini kapsayan bir meslek tanımının hazırlanması gerekmektedir.
Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin mağduriyeti sadece bunlarla sınırlı değil 27 ŞUBAT 2015 tarihinde çıkarılan evde sağlık hizmeti sunumuna dair yönetmenliğe göre “Evde sağlık birimlerinde görev yapmakta olan her ekipte en az bir Evde Hasta Bakım Teknikeri yer almalıdır.” ibaresi olmasına rağmen dünyada ve ülkemizde de görülen COVİD-19 Pandemi öncesi 1500 ekiple evde sağlık hizmeti sunulurken alınan COVİD-19 tedbirleri kapsamında hizmet sunan ekip sayıları 2000 üzerine çıkartılmasına rağmen personel dağılım cetvelinde (pdc) araç sayısı baz alınarak yapılmış olan personel dağılım cetvelini (pdc) ekip sayısını baz alarak güncelleştirilmesi gerekmektedir. COVİD -19 salgınında filyasyon ekiplerinde de Evde Hasta Bakım Teknikerlerini görevlendirilerek hem tekniker istihdamı sağlanmış olur hem de filyasyon ekiplerinde görev yapan mevcuttaki hemşireleri hastane ortamına çekerek hastanelerdeki eksiklikler giderilmiş olur bu şekilde daha etkin bir çözüm ve istihdam sağlanmış olur”. HABER: MUSTAFA SAİM AYHAN
Yapılan 12 bin kişilik alımda 21 kişilik kadro acılan özel sektör de istihdamı olmayan evde hasta bakim teknikerleri sizden destek bekliyor.
#Evdehastabakıma1000kadro
Sesimize ses olduğunuz için teşekkürler.